بهداشت قاعدگی را جدی بگیرید!

بهداشت قاعدگی
لوگو جوونه

نویسنده: جوونه

تاریخ: 7 خرداد 1403

یکی از مواردی که هر خانمی در طول دوره زندگی باهاش مواجه میشه و تجربه می‌کنه، عادت ماهانه شدن، هست که در سن بلوغ  رخ میده. رعایت بهداشت قاعدگی تو این دوره تاثیر چشمگیری روی کیفیت زندگی و سلامتی فرد داره. اما آیا میدونید برای رعایت بهداشت، لازمه به چه نکاتی توجه کنید؟ میدونید باور های غلط تو این حیطه چیا هستن؟ اگه این موضوع براتون مهمه با این مقاله از جوونه همراه باشید چون میخواییم درباره بهداشت قاعدگی صحبت کنیم.

روز بهداشت قاعدگی چطور شکل گرفت؟

۲۸ می روز بهداشت قاعدگی نام گذاری شده. سازمان غیردولتی مستقر در آلمان برای حمایت از این موضوع به عنوان مسئله جهانی این روز رو روز بهداشت قاعدگی نامگذاری کرد و در سال ۲۰۱۴ هم سازمان ملل این مسئله رو مسئله بهداشت عمومی تلقی کرد و اینجوری بود که روز بهداشت قاعدگی شکل گرفت.

چه زمانی نیازه شروع به رعایت بهداشت قاعدگی کنیم؟

چه زمانی نیازه شروع به رعایت بهداشت قاعدگی کنیم؟

قبل از دوره پریودی، دوره pms هست که بهش «سندروم پیش از قاعدگی» هم گفته میشه. علائم دوره pms عبارتند از:

  • اختلال در خلق و خو مثل افسردگی، تحریک پذیری و بی‌حوصلگی
  • سردرد و کمردرد

طول این دوره یک هفته الی ۱۰ روز قبل از دوره عادت ماهانه هست. بهتره که فرد از همین دوره شروع به خود مراقبتی و رعایت بهداشت کنه.  در دوره پریودی خلق فرد دستخوش تغییراتی می‌شه و هورمون‌ها به هم می‌ریزه و این منجر به این میشه که بعضی از خانم‌ها کمتر بخوان به بهداشت قاعدگیشون اهمیت بدن یا به علت اطلاعات کم یا باورهای غلطی که دارند، نتونن بهداشت قاعدگی خوبی رو داشته باشن در نتیجه بهتره با افزایش آگاهی در راستای زندگی بهتر گام بردارن.

اهمیت بهداشت قاعدگی

در دوره قاعدگی، بدن شرایط عجیبی را سپری می‌کنه.  میزان ترشح هورمون‌های شادی بخش کاهش پیدا می‌کنه و شاهد نوساناتی در هورمون‌ها هستیم. معمولاً گرفتگی در عضلات رخ میده و دردهایی رو فرد متحمل می‌شه. ممکنه کسل یا خسته باشه یا میل به غذا خوردن در اون افزایش پیدا بکنه و… . اگه خانم ها تلاش کنند که یک سری نکات مربوط به بهداشت قاعدگی رو رعایت کنند و در دوره pms هم اقدامات لازم رو بکنند، میتونن این دوره رو بهتر و با آرامش بیشتر و تنش کمتری پشت سر بذارند.

یکی از عواملی که نقش بسزایی در بهداشت قاعدگی داره اطلاعاتی هست که افراد در این حیطه دارند. نیازه که خانم ها اطلاعات درست و لازم رو داشته باشند و عقاید نادرست و غلط درباره پریودی و قاعدگی رو کنار بذارند تا خودشون و شریکشون با هم و به همراهی هم در جهت زندگی بهتر و کم دردتر سپری کردن این دوره خانم گام بردارند. همچنین این عامل می‌تونه تو کیفیت رابطه زناشوییشون هم اثر بذاره. به عنوان مثال خانم دیگه به باکتری، قارچ، عفونت و غیره مبتلا نمی‌شه و کیفیت رضایت زناشوییشون هم افزایش پیدا می‌کنه.

اگر به مشاوره و تراپی نیاز داری، ما میتونیم مناسب‌ترین رویکرد و تراپیست رو بهت معرفی کنیم. کافیه فرم زیر رو پر کنی!

اگر به مشاوره و تراپی نیاز داری، ما میتونیم مناسب‌ترین رویکرد و تراپیست رو بهت معرفی کنیم. کافیه فرم زیر رو پر کنی!

باورهای غلط درباره پریودی و بهداشت قاعدگی

باورهای غلط درباره پریودی و بهداشت قاعدگی

برخی از این باورهای غلط عبارتند از:

  • خون خارج شده کثیفه: در حالی که این خون عادیه و کثیف نیست مثل سایر خون انسان
  • فعالیت بدنی در طول دوره پریود قدغنه: در حالی که اگه ورزش سبک وجود داشته باشه، در کاهش و تسکین درد می‌تونه موثر واقع بشه.
  • از جانب خانواده‌ها ممکنه اینطور به دختر القا بشه که اگه پریود می‌شه نزدیکان نباید بفهمند و زشته و اینگونه به فرد حس شرم میدن: در حالی که هر کسی که کنار خانم هست باید شرایط اون را درک بکنه و حتی تا جایی که می‌تونه حمایتش بکنه و این تابو باید شکسته بشه. پریود شدن چیز طبیعیه و موردی نیست که نقص تلقی بشه یا نشونه ضعف و مایه شرمگینی باشه.

در رعایت بهداشت قاعدگی به چه نکاتی لازمه که توجه بکنیم؟

تعویض زود هنگام و شستشوی درست

میدونیم که مکان‌های گرم و مرطوب برای رشد باکتری و غیره مناسبن. به این مورد بویژه تو فصل گرما، بانوان در دوره پریودی بیشتر باید توجه کنن و باید بیشتر حواسشون به بهداشت قاعدگی باشه؛ چون اگه پد یا نوار بهداشتیشون رو به موقع عوض نکنن، خونی که خارج شده با عرق ترکیب میشه و ممکنه که افراد به بیماری‌های عفونی مثل عفونت ادراری و عفونت واژن و غیره دچار بشن. پس تمیز نگه داشتن اون ناحیه و زود به زود عوض کردن محصول بهداشتی مهمه.

توصیه میشه که نوارهای بهداشتی رو هر ۶ ساعت یکبار، تامپون‌ها هر دو ساعت یک بار عوض کنید.  کاپ‌های قاعدگی هم در زمان مناسب خودشون حتماً عوض بشن.  خوبه که قبل و بعد از تعویض محصول بهداشتی حتماً دستتون رو با صابون بشورید و تمیز باشه.  تامپون و نوار بهداشتیتون رو ترجیحا لای دستمال کاغذی بپیچید و در آشغالی بندازید تا آلودگی کاهش پیدا بکنه. در اواخر روزهای پریودی هم اگه خونریزی کم هستش می‌تونه فرد از پد استفاده بکنه.

به طور کلی اگه شدت خونریزی هم بیشتر بود، فرد باید این محصولات بهداشتی  روزودتر از زمان موعد عوض بکنه. لازم به ذکره که هیچ وقت نباید از دو تا نوار بهداشتی روی همدیگه یا دو محصول بهداشتی با هم استفاده کرد چون بستر آلودگی و عفونت رو افزایش میدن. اگه زود به زود نوار بهداشتی فرد عوض نشه یا تامپون عوض نشه، ممکنه که مشکلات بدی رو در دراز مدت براش به همراه داشته باشد و حتی تو فرزندآوری و بارداریش هم مشکل ایجاد بشه. به عنوان مثال اگه نوار بهداشتی زود به زود عوض نشه به خاطر رطوبتی که داره امکان کهیر پوستی رو در ناحیه تناسلی افزایش میده.

تمیز نگه داشتن ناحیه تناسلی

یکی از نکات مهم در رعایت بهداشت قاعدگی اینه که ناحیه تناسلی تمیز باشه. حتماً شیو بشه و بعد از دستشویی با دستمال اون ناحیه خشک بشه. موقع شستشو حرکت دست از جلو به عقب باشه نه از عقب به جلو و از طرف مقعد به دهان رحم و هیچ وقت هم فرد سعی نکنه که از دستمال کاغذی به جای نوار بهداشتی استفاده بکنه.

خود مراقبتی

استفاده از دمنوش‌های آرامبخش و کاهش درد، می‌تونه برای فرد مفید واقع بشه. همچنین استفاده از کمپرس گرم می‌تونه برای خانم‌ها مناسب باشه. مهم‌ترین نکته در این برهه اینه که خانم‌ها با خودشون مهربون باشند، به خودشون سخت نگیرن و تا جای ممکن استراحت بکنن. اگه میل و حوصله انجام کاری رو ندارن، عیب نداره و به همسر یا نزدیکانشون شرایطشونو بگن تا اون‌ها بتونن بهتر شرایطشونو درک بکنن و همدلی کنند. غذاهای خوب و مفید مصرف بکنن و بدونن ممکنه که حجم اندام‌ها تغییر ظاهری بکنه و افزایش پیدا بکنه؛ در نتیجه خودشون از این بابت سرزنش نکنند. اگه  خانم‌ها فکر می‌کنند دخترشون در رابطه با این مسائل اطلاع نداره، حتماً در رابطه باهاش با همدیگه صحبت بکنن.

جوونه، پلتفرمی برای ارتقای سلامت روان و بهبود حال درونی آدماست. ما با گروهی از درمانگران متخصص و همدل، انواع مختلفی از خدمات مشاوره آنلاین روانشناسی رو ارائه می‌کنیم و برای حال خوب همراهانمون تلاش می‌کنیم.

استفاده از وسایل شخصی

استفاده از وسایل و لباس زیر شخصی و ابزارهایی مثل تیغ یا ژیلت شخصی و لیف شخصی در بهداشت قاعدگی اهمیت بسزایی داره. به عنوان مثال اگه کسی بیماری پوستی داشته باشه و از وسایلش خانم دیگه ای استفاده بکنه، ممکنه که از طریق همین‌ها بیماری فرد به فرد دیگه انتقال پیدا بکنه. همچنین اگه فرد به نوار بهداشتی مشبک حساسیت داره تا جای ممکن ازش استفاده نکنه.

استفاده از مواد بهداشتی مناسب

استفاده از مواد بهداشتی مناسب

استفاده زیاد از وسایل شستشو مثل صابون یا استفاده از وسایلی که مناسب نیستند و استاندارد لازم رو ندارند، بیشتر آسیب می‌زنه و ممکنه باعث خشکی پوست، خشک شدن واژن، حساسیت پوستی و از بین رفتن باکتری‌های مفید تو اون ناحیه بشه. محصولات ضدعفونی کننده الکلی باعث ترک در اطراف واژن می‌شن و بعداً احتمال ابتلا به عفونت واژن رو افزایش میدن. همچنین بعضی از نوار بهداشتی‌های که آغشته به اسانس شیمیایی هستند و برای خوشبویی استفاده میشن، ممکنه که حساسیت زا باشند و تاثیرات بدی رو روی بدن انسان بزارند.

حموم رفتن

قبلاً خانم‌ها بر این باور بودند که در زمان پریود حمام مناسب نیست اما تحقیقات اخیر نشون میده که این مورد مسئله‌ای نداره و اگه از مواد شوینده بهداشتی مناسب استفاده بشه، می‌تونه حتی این عامل در تقویت قوا، افزایش انرژی و بهتر شدن حال و کمتر شدن درد نقش داشته باشه.

نپوشیدن لباس‌های پلاستیکی و چسبان

یکی از عوامل اصلی که می‌تونه در بهداشت قاعدگی نقش داشته باشه، استفاده از لباس مناسبه. اگه خانم‌ها از لباس‌های پلاستیکی و تنگ استفاده کنند یا لباس زیرشون رو دیر به دیر عوض کنند، بستر مناسبی برای بیماری‌های قارچی، عفونی و غیره ایجاد می‌شه. در نتیجه بهتره که در زمان پریودی از لباس‌های نخی و تمیز استفاده بشه. بهترین زمان برای عوض کردن لباس زیر هر روز یا یک روز در میون هستش.

در آخر بهتره که خانم‌ها بدونن که وقتی سیکل پریودی شون بیش از حد بلند یا کوتاه می‌شه، بهتره که حتماً به متخصص زنان مراجعه بکنن. یکی از شایع‌ترین خطرها و مشکل ها در خانم‌ها سندروم تخمدان پلی کیستیک هست.

کلام آخر

ما در این مقاله از جوونه در رابطه با این صحبت کردیم که چرا رعایت بهداشت قاعدگی اهمیت داره و برای رعایت بهداشت نیازه به چه نکاتی توجه کنیم.

همچنین میتوانید برای اطلاعات بیشتر به منابع زیر مراجعه کنید:

Menstrual hygiene

Menstrual Health and Hygiene

سوالات متداول

Line
آیا تغذیه میتونه روی PMS و بهداشت قاعدگی اثر داشته باشه؟2024-06-01T15:32:38+03:30

بله، توصیه میشه که در این دوران از دمنوش های آرام بخش استفاده بشه، غذاهایی که مناسب نیستن مثل غذاهای خیلی شور یا تند، مصرف نشه و نکته دیگه اینکه بعضی خانم ها ممکنه اشتهاشون افزایش پیدا کنه، بهتره که تو این دوران خودشونو سرزنش نکنن و باخودشون مهربون رفتار کنن بابت این قضیه.

به عنوان والد پدر نیازه که چه اقدامی در طول این دوره انجام بدیم؟2024-06-01T15:34:39+03:30

چیزی که خیلی مهمه اینه که به فرزندتون حس شرم ندید. از طرفی طوری رفتار نکنید که انگار چیزی نشده. تلاش کنید حامی باشید و مهربانانه تر با فرزندتون رفتارکنید.

در طول دوره قاعدگی هر روز باید حموم بریم تا بهداشت قاعدگی رو رعایت کرده باشیم؟2024-06-01T15:35:17+03:30

خیر، توصیه میشه که ترجیحا تا دو، سه روز اول حموم نکنید. بعدش دوش گرفتن مساله ای نداره. اما اینکه هر روز هم دوش گرفته بشه نوعی افراط هست.

خوردن دارو مسکن آیا ضرر محسوب میشه؟2024-06-01T15:36:03+03:30

خیر، وقتی خانم درد زیادی رو متحمل میشه استفاده از دارو های مسکن میتونه نوعی خودمراقبتی در بهداشت قاعدگی محسوب بشه.

دنبال تراپیست میگردی؟

ما کمکت می‌کنیم که با توجه به نیازت، متخصصی که دنبالشی رو پیدا کنی. فقط کافیه فرم زیر رو پر کنی!

مجله جوونه

مجله جوونه، یادگیری بی حد و مرز

Line
دیدگاه خود را بنویسید

Go to Top