چطور رابطه بین فردی موثری داشته باشیم؟

چطور رابطه بین فردی موثری داشته باشیم و رابطه بین فردی موثر
لوگو جوونه

نویسنده: جوونه

تاریخ: 12 مرداد 1403

امروزه برای اکثر ما این دغدغه وجود داره که چطور رابطه‌ بین فردی موثری داشته باشیم یا چطور یک رابطه‌ای رو در بلند مدت حفظ بکنیم؟ چه مهارت‌هایی رو در خودمون تقویت بکنیم تا رابطه بین فردی موثری داشته باشیم؟ چه عواملی باعث این میشه که نتونیم ارتباط بین فردی رو حفظ بکنیم و از دست بدیم؟

اگه برای شما هم این موارد و این پرسش‌ها دغدغه هست پس پیشنهاد می‌کنیم با مقاله امروز جوونه همراه باشید چون می‌خوایم در مورد این صحبت کنیم که چطور رابطه بین فردی موثری داشته باشیم.

اهمیت رابطه بین فردی موثر

همه ما می‌دونیم که انسان موجودی اجتماعی هست و به تنهایی شاید نتونه همه نیازهاش رو برآورده بکنه یا دووم بیاره. همچنین برای اینکه به احساس تعلقش پاسخ بده، سعی داره که رابطه بین فردی موثری داشته باشه، توی جمعی باشه و احساس تعلق  نسبت به جمع یا شخصی یا محیطی داشته باشه. تحقیقاتی نشون دادند که یکی از عوامل مهمی که به شدت می‌تونه روی سلامت روان و حتی جسم افراد تاثیر بذاره و کیفیت زندگیشون رو تحت تاثیر قرار بده، رابطه بین فردی هست.

وقتی افراد کسی رو داشته باشند که بتونن بهش مراجعه بکنن ، فرد امن و قابل اعتمادشون باشه و دلبستگی خوبی بینشون شکل گرفته باشه می‌تونن کمتر تنهایی رو حس بکنن و بیشتر احساس تعلق بکنند و امید به زندگیشون هم افزایش پیدا می‌کنه. پس با توجه به این دلایلی که بیان کردیم می‌تونیم این نتیجه رو بگیریم که انسان شاید تنهایی نتونه خیلی دووم بیاره و اگه رابطه بین فردی موثری نداشته باشه کیفیت زندگیش هم تحت تاثیر قرار می‌گیره.

اگر به مشاوره و تراپی نیاز داری، ما میتونیم مناسب‌ترین رویکرد و تراپیست رو بهت معرفی کنیم. کافیه فرم زیر رو پر کنی!

اگر به مشاوره و تراپی نیاز داری، ما میتونیم مناسب‌ترین رویکرد و تراپیست رو بهت معرفی کنیم. کافیه فرم زیر رو پر کنی!

چطور رابطه بین فردی موثری داشته باشیم؟

چطور رابطه بین فردی موثری داشته باشیم؟

در اینجا می‌خوایم به طور خلاصه به بعضی از نکته‌ها و مهارت‌هایی اشاره بکنیم که افراد می‌تونن با اتخاذ اونها رابطه بین فردی موثر رو شکل بدن یا در دراز مدت اون رو حفظ بکنن.

همچنین ذکر این نکته هم اهمیت داره که اگه عکس هر کدوم از این مهارت‌ها و نکته‌ها رو ما در خودمون تقویت بکنیم، نه تنها رابطه بین فردی موثری نمی‌تونیم شکل بدیم بلکه اگه رابطه خوبی هم داریم ممکنه اون رو هم از دست بدیم و می‌تونیم ازشون به عنوان عوامل بازدارنده یا مانع شکل‌گیری و تقویت رابطه بین فردی موثر یاد کنیم.

همدلی

یکی از مهارت‌های بسیار ضروری که به ما کمک می‌کنه چطور رابطه بین فردی موثری داشته باشیم اینه که ما مهارت همدلی رو در خودمون تقویت بکنیم. تعریف شما از همدلی چیه؟

همدلی یعنی اینکه ما تلاش بکنیم عینک و لنزی رو به چشم بزنیم که شخص مقابلمون به چشم زده یا به عبارت دیگه از چشم اون و زاویه دید اون و عینک اون به دنیا و اتفاق‌ها نگاه بکنیم. یه لحظه جای خودمون رو بذاریم جای اون و اون اتفاق و تجربه‌ای که از سر گذرونده رو از دیدش ببینیم تا بتونیم احساسش و افکارش رو درک بکنیم. وقتی ما نتونیم فرد مقابل رو درک بکنیم فرد هم ممکنه احساس بکنه شنیده نمی‌شه، دیده نمی‌شه و نتونیم کیفیت خوبی رو تو رابطه بین فردی داشته باشیم.

شنونده خوب بودن و گوش دادن

این عامل می‌تونه در رابطه بین فردی موثر تاثیرگذار باشه. شنونده خوب فقط گوش نمیده بلکه خوب می‌شنوه. گوش دادن یعنی اینکه فرد مقابل یه صحبتی می‌کنه و ما صرفاً گوش می‌دیم؛ ممکنه که همزمان که به صحبتش گوش میدیم ذهنمون درگیر چیزهای دیگه و مسائل دیگه باشه یا یه لحظه متوجه نشیم که اصلاً فرد مقابلمون چی گفته.

اما شنونده خوب بودن اینطوره که ما تمام حواسمون رو معطوف به شخص مقابلمون می‌کنیم و تلاش می‌کنیم که همدلی داشته باشیم باهاش تا از این طریق بتونیم رابطه بین فردی موثری داشته باشیم.

وقت گذروندن با همدیگه

نمیشه اینطور گفت که هر شخصی بره دنبال زندگی خودش و هر وقت که خودش مایل بود بخواد ارتباطی با اشخاص مد نظرش داشته باشه و رابطه بین فردیش رو ادامه بده. در پاسخ به اینکه چطور رابطه بین فردی و موثری داشته باشیم حتماً نیازه که ما تایم مشترک با افرادی که دوست داریم ارتباطمونو باهاشون ادامه بدیم و اونا هم دوست دارن، داشته باشیم.

خیلی از افراد ممکنه اینو بگن که ما وقت نداریم و.. در حالی که اگه ارتباط و رابطه بین فردیتون براتون مهمه باید خودتون و شخص مقابل تایم ایجاد بکنید نه اینکه منتظر باشید یه روزی کاراتون تموم بشه و سرتون خلوت‌تر بشه و اون وقت حالا بیایم به شخص مقابل بها بدیم. زندگی شخصی و رابطه بین فردی موثر جدا از هم نیستند بلکه به همدیگه ربط دارند.

ابراز هیجانات و احساسات

یکی از عواملی که می‌تونه به شدت در رابطه بین فردی موثر نقش داشته باشه اینه که ما اگه با شخص مقابل دچار چالش میشیم، ازچیزی ناراحت میشیم و… بیایم زمانی بزاریم و به طور سازنده با همدیگه  گفتگو کنیم و مسائل رو در میون بزاریم و بخوایم حلش بکنیم. اینکه بخوایم از هیجان‌های محافظتی استفاده بکنیم یا بخواهیم هیجانی که تجربه می‌کنیم رو انکار کنیم یا دست به سرکوبش بزنیم، کار بسیار اشتباهیه و ممکنه در دراز مدت منجر به تخریب رابطه بین فردی موثرمون بشه.

به غنوان مثال اگه از دست چیزی خشمگین میشید یا شخص مد نظرتون کاری انجام داده که احساسات شما رو برانگیخته، بهتره در زمان مناسب اونو باهاش در میون بذارید و سو تفاهم‌ها رو با همدیگه حل بکنید یا اگه از دستش ناراحت هستید اونو در قالب خشم نشون ندید مثلاً با تیکه وکنایه منظورتونو بهش نفهمونید.

احترام به هم و رعایت حد و مرز

احترام به هم و رعایت حد و مرز در رابطه بین فردی موثر

اگه واقعاً براتون دغدغه است که چطور رابطه بین فردی موثری داشته باشید بهتره که این مورد رو جدی بگیرید. اغلب اوقات یکی از مواردی که باعث فروپاشی رابطه بین فردی موثر می‌شه اینه که افراد به حد و مرزهای هم احترام نمی‌ذارند یا گاهاً وقتی تنشی رو تجربه می‌کنند احترام‌ها هم ممکنه از میون بره.

بهتره که اول از همه خودتونو خوب بشناسید و بدونید مرزاتون چیه؛ سپس گفتگوی سازنده رو بلد باشید و بتونید به فرد مقابلتون بفهمونید که این‌ها مرزهای شماعه. اگه می‌خواید در دراز مدت رابطه بین فردی موثر داشته باشید بهتره هم اون به مرزای شما احترام بزاره و هم شما به مرزهای اون توجه بکنید. خیلی از افراد فکر میکنن اگه مرز بذارن صمیمیت بینشون ازبین میره درحالی که عکس این قضیه صادقه. جدا از اون وقتی که حالتون بده بهتره که با احترام با همدیگه صحبت بکنید و به همدیگه بی‌احترامی نکنید. شاید نیاز باشه که تو اینجا مهارت کنترل خشم و حل تعارض رو بلد باشید.

برای اطلاعات بیشتر درباره مرز بندی میتونید مقاله «مرز بندی در رابطه» رو مطالعه کنید.

امن و قابل اعتماد بودن

یکی از عوامل مهمی که می‌تونه در همه روابط نقش بسزایی داشته باشه امن بودن و قابل اعتماد بودنه. شما باید تلاش بکنید که فرد امنی باشید. بنظرتون ویژگی های فرد امن چیه؟

فرد امن شخص مقابلشو قضاوت نمی‌کنه، تحقیر و تمسخر نمی‌کنه، گشوده است و تعصب نداره، حرف شخص مقابل رو هنگام گفتگو قطع نمی‌کنه، همدله، اجازه میده که شخص مقابل نقاط آسیب پذیرشو بهش نشون بده و گاهاً خودش هم خودافشایی‌هایی از زندگی خودش داره، رازداره و خبرچین نیست یا نمیره پشت سر شخص مقابل بخواد بد بگه، اگه مسئله‌ای پیش میاد بین خودشون تلاش می‌کنه حل بکنه و مهارت کنترل خشم داره. اگه براتون مهمه که چطور رابطه بین فردی موثری داشته باشید بهتره که این مهارت‌ها را در خودتون تقویت بکنید.

جوونه، پلتفرمی برای ارتقای سلامت روان و بهبود حال درونی آدماست. ما با گروهی از درمانگران متخصص و همدل، انواع مختلفی از خدمات مشاوره آنلاین روانشناسی رو ارائه می‌کنیم و برای حال خوب همراهانمون تلاش می‌کنیم.

انعطاف پذیری

در رابطه بین فردی موثر هر یک از طرفین بهتره که انعطاف پذیر باشند. اگه یه شخص انعطاف پذیر باشه و شخص دیگه اینطور نباشه ممکنه که رابطه به مرور به سمت فرسایش پیش بره. انعطاف پذیری یعنی اشخاص انتظار نداشته باشند همه چی طبق میل خودشون پیش بره یا تو قالب از پیش تعیین شده خودشون بخواد بگنجه.

همچنین اگه اتفاقی پیش میاد انعطاف داشته باشند و بتونن خودشونو با برنامه جدید وفق بدن و کمتر غر بزنند یا شکایت داشته باشند. ما باید نسبت به شرایط مختلف از خودمون انعطاف پذیری نسبی نشون بدیم. اگه خیلی اوقات این انعطاف پذیریه رو نداشته باشیم ممکنه که سر کوچک‌ترین چیزها با شخص مقابل به تنش بر بخوریم و نتونیم رابطه بین فردی موثری رو داشته باشیم.

بی‌نقاب بودن

مورد دیگه‌ای که می‌تونه در رابطه بین فردی موثر نقش داشته باشه اینه که افراد خودشون باشن، نقش بازی نکنند یا نقاب‌های مختلف به صورتشون نزنن. این افراد با بی نقاب بودن به شخص مقابلشون هم یاد میدن که اون هم نقاب نزنه، خودش باشه و در راستای این پذیرش بی‌قید و شرط ممکنه رخ بده و افراد همدیگر رو همونطور که هستند قبول کنند.

توجه به زبان بدن

توجه به زبان بدن در رابطه بین فردی موثر

یکی از نکته‌های ریزی که می‌تونه در اینکه چطور رابطه بین فردی موثری داشته باشیم بهمون کمک بکنه اینه که گاهی اوقات که ارتباط در مراحل اولیشه و صمیمیت و اعتماد و امن بودن خوب شکل نگرفته یا پذیرش هنوز شکل نگرفته باشه، ممکنه که افراد بخوان یه سری چیزها رو پنهان بکنن مثلاً حالش خوب نیست و وقتی می‌پرسیم حالت چطوره؟ میگه که خوبم. در این مورد توجه به زبان بدن و آگاهی از اون می‌تونه به ما رو پیدا کردن تناقض‌های بین گفتار و اونچه که واقعاً داره اتفاق می‌افته راهنمایی کنه و می‌تونیم بهش بازخورد بدیم و بفهمونیم که می‌تونه با ما راحت باشه و راستشو بگه.

انعکاس دادن و خلاصه کردن صحبت‌های مخاطب

در آخرین مهارت و تکنیک اینکه چطور رابطه بین فردی موثری داشته باشیم می‌تونیم به این اشاره بکنیم که برای اینکه به شخص مقابلمون نشون بدیم که ما داریم بهش گوش می‌کنیم و متوجه بشیم که آیا درست حرفش رو متوجه شدیم یا نه می‌تونیم بعد از صحبت‌هاش، محتوای اونچه که گفته شده رو در قالب خلاصه انعکاس بدیم بهش.

مهارتهایی که با ارتباط موثر همپوشانی دارند

بعضی از مهارتها هست که می‌تونن به ما در رابطه بین فردی و موثر کمک بکنن. این مهارتها عبارتند از:

  • جرات ورزی و ابراز وجود
  • حل مسئله
  • کار گروهی
  • نه گفتن
  • توانایی حذف افراد سمی و نامناسب
  • حل تعارض
  • کنترل خشم و موارد دیگه

کلام آخر

در این مقاله از جوونه در رابطه با این صحبت کردیم که چطور رابطه بین فردی موثری داشته باشیم و چه مهارت‌هایی برای رابطه بین فردی موثر نیازه در خودمون ایجاد و تقویتش بکنیم. و چه مهارتهایی مکمل این موارده و به ما در داشتن ارتباط کمک میکنه.

برای اطلاعات بیشتر در رابطه بین فردی موثر میتونید منابع زیر رو مطالعه کنید:

Tips to Maintain an Interpersonal Relationship

How to Maintain Your Interpersonal Relationships

سوالات متداول

Line
برای یادگیری مهارت های دیگه که به رابطه بین فردی موثر کمک میکنن باید چه کنیم؟2024-08-17T01:44:49+03:30
درصورتی که مهارت های لازم رو بلد نیستید میتونید به مشاور مراجعه کنید یا از طریق کتابهای خودیاری و دوره های مربوط، مهارتهای لازم رو کسب کنید.
آیا هرفردی که برون گرا هست ارتباط بین فردی موثر تری داره؟2024-08-17T01:45:15+03:30
لزوما اینطور نیست، خیلی از افراد درونگرا هستن که با برخی اشخاص ارتباط عمیقی دارن و توانایی برقراری ارتباط موثر رو در خودشون پرورش دادن.
ایا هوش هیجانی میتونه در برقراری رابطه بین فردی موثر نقش داشته باشه؟2024-08-17T01:45:54+03:30
بله قطعا، همچنین نیازه افراد بدونن بخشی از هوش هیجانی اکتسابیه، یعنی با تمرین و آموزش دیدن میتونن در خودشون تقویت کنن.

دنبال تراپیست میگردی؟

ما کمکت می‌کنیم که با توجه به نیازت، متخصصی که دنبالشی رو پیدا کنی. فقط کافیه فرم زیر رو پر کنی!

مجله جوونه

مجله جوونه، یادگیری بی حد و مرز

Line
دیدگاه خود را بنویسید

Go to Top