آشنایی با افسردگی و تاثیر آن بر سلامت روان افراد + راه های درمان

افسردگی و تاثیر آن بر سلامت روان
لوگو جوونه

نویسنده: جوونه

تاریخ: 2 بهمن 1401

دنیای پر از دغدغه و مشغله امروزی، افسردگی را به یکی از شایع‌ترین انواع بیماری‌های روانی تبدیل کرده است. بر اساس آمار های ارائه شده این اختلال خلقی بین 15 تا 20 درصد افراد را تحت تاثیر قرار می‌دهد و بیشتر زنان را مورد هدف قرار می‌دهد.

عوارض ناتوان‌کننده و آسیب زای این عارضه مستقیما بر سلامت روحی و جسمی فرد تأثیر می‌گذارد، به‌گونه‌ای که آثار آن در جنبه‌های مختلف زندگی فرد مبتلا مشهود خواهد بود. خودکشی، تغذیه نامناسب، سوء مصرف مواد، تغییر وزن و موارد دیگر از پیامدهای احتمالی افسردگی درمان‌نشده هستند.

این اختلال چیزی فراتر از احساس ناراحتی یا خستگی برای چند روز است. بیشتر مردم دوره‌هایی از احساس غم و فشار را پشت سر می‌گذارند، اما وقتی افسرده هستید، به‌جای چند روز، به‌طور مداوم برای هفته‌ها یا ماه‌ها احساس ناراحتی و غمگینی می‌کنید.

برخی از مردم فکر می کنند این اختلال امری بی اهمیت است و یک وضعیت سلامتی واقعی نیست. آن ها اشتباه می کنند زیرا یک بیماری واقعی با علائم واقعی است. افسرده بودن نشانه ضعف یا چیزی نیست که بتوانید با “کنار کشیدن خود” از آن خارج شوید. خبر خوب این است که با درمان و حمایت مناسب، اکثر افراد مبتلا می توانند بهبودی کامل پیدا کنند.

در این مقاله از گروه جوونه، به افسردگی، انواع آن، علائم، آمار افراد مبتلا به این عارضه، راه های درمانی به عنوان یک بیماری فراگیر در افراد و دیگر موضوعات مربوط به آن خواهیم پرداخت. با ادامه این مقاله همراه باشید!

افسردگی چیست؟

افسردگی (Depression) یک اختلال خلقی است که باعث احساس مداوم غم، پوچی و از دست دادن شادی می شود. افسردگی با نوسانات رفتاری که افراد به طور منظم به عنوان بخشی از زندگی تجربه می کنند متفاوت است. رویدادهای مهم زندگی، مانند سوگواری یا از دست دادن شغل، می‌توانند باعث ایجاد این اختلال خلقی شوند. اما افسردگی از احساسات منفی که فرد ممکن است به طور موقت در پاسخ به یک رویداد دشوار زندگی داشته باشد، متمایز است.

این اختلال اغلب با وجود تغییر شرایط ادامه می‌یابد و باعث ایجاد احساساتی می‌شود که شدید، مزمن و متناسب با شرایط فرد نیست. توجه به این نکته ضروری است که آن یک مشکل دائمی است، نه یک مشکل گذرا. در حالی که انواع مختلفی از افسردگی وجود دارد، شایع ترین آنها اختلال افسردگی اساسی است. این شامل دوره هایی است که در طی آن علائم حداقل دو هفته طول می کشد.

افسردگی می تواند چندین هفته، ماه یا سال طول بکشد. برای بسیاری از افراد، این یک بیماری مزمن است که بهبود می یابد و سپس دوباره عود می کند. افسردگی یک بیماری شایع پزشکی است که بر احساس شما، طرز تفکر و نحوه عملکرد شما تأثیر منفی می گذارد و قابل درمان نیز هست. همچنین می تواند منجر به انواع مشکلات عاطفی و جسمی شود و می تواند توانایی شما را برای عملکرد در محل کار و خانه کاهش دهد.

تفاوت افسردگی با احساس غم

افسردگی وضعیتی است که فرد احساس غم و اندوه، ناامیدی و اغلب بی‌ارزشی را در کنار علائم جسمی تجربه می‌کند. شکلی از غم و اندوه که تمام جنبه‌های زندگی را تحت تاثیر قرار می‌دهد، بر فعالیت‌های روزانه تاثیر می‌گذارد و باعث می‌شود فرد نتواند عملکرد عادی خود را داشته باشد.

افسردگی را نباید با غم لحظه‌ای اشتباه گرفت. اندوهی که در واکنش به یک رویداد نامطلوب در دل احساس می‌کنیم، بعد از مدتی از بین می‌رود. فرد پس از مدتی از فعالیت‌های مورد علاقه‌اش لذت می‌برد، هنوز برای زندگی انگیزه دارد!

اما افسردگی همه را باهم می‌شوید و می‌برد. دلخوشی‌های گذشته دیگر لبخند به لب فرد نمی‌آورند و ذهن او بیشتر درگیر افکار منفی است. این مسئله اگر درمان نشود، می‌تواند در تمام بخش‌های زندگی فرد از جمله کار، مدرسه و خانه رخنه کند و بر روابط، سلامت روح و جسم و تحصیل او تأثیر بگذارد.

  • در طول غم و اندوه (مثلا موقع سوگواری از دست دادن عزیزان) احساسات دردناک به صورت موجی ظاهر می‌شوند و اغلب با خاطرات مثبت متوفی آمیخته خواهند بود. در افسردگی به مدت بیش از دو هفته تمام علاقمندی‌ها و لذت‌ها در نظر فرد کمرنگ می‌شود.
  • در طول غم و اندوه معمولا عزت نفس فرد حفظ می‌شود. در افسردگی احساس بی‌ارزشی و نفرت بسیار متداول است.
  • در طول غم سوگواری برای عزیز، فرد شاید بخواهد بمیرد، اما فقط برای آنکه به عزیز از دست رفته بپیوندد. در افسردگی احساس بی‌ارزشی یا نداشتن لیاقت زندگی یا ناتوانی در کنار آمدن با درد افسردگی باعث می‌شود که فرد مرگ را طلب کند.

تاثیر افسردگی بر سلامت روان

در طول دوره‌ای که با این اختلال دست و پنجه نرم می‌کنید، مغز شما به‌لحاظ فیزیکی تغییر می‌کند. حجم ماده خاکستری مغز کم می‌شود و بخش‌هایی از مغز کوچک‌تر می‌شوند. حال اینکه این نواحی مغز چقدر کوچک می‌شوند به طول مدت و شدت افسردگی بستگی دارد. مغز ملتهب می‌شود و نورون‌ها از بین می‌روند. از طرفی اکسیژن‌ کمتری به مغز می‌رسد و سلول‌های مغزی آسیب می‌بینند. همه این تغییرات در ماده مغزی به شدت بر سلامت روحی و جسمی شما تأثیر می‌گذارد.

در نتیجه‌ی فعل و انفعالاتی که در این دوره در مغز صورت می‌گیرد، بخش کنترل احساسات مغز آسیب می‌بیند، از تعادل خارج می‌شود و فرد نوسانات خلقی شدید و غیرقابل کنترلی را تجربه می‌کند. حتی روی کیفیت خواب فرد هم تاثیر می‌گذارد و خواب خوش را از او می‌گیرد. بدخوابی به‌تنهایی می‌تواند با ایجاد الگوهای فکری منفی، افسردگی را شدیدتر کند.

از طرف دیگر از آنجا که نورون‌ها به مرور تخریب می‌شوند، عملکرد شناختی فرد تا حد زیادی آسیب می‌بیند و با مشکلاتی مثل ضعف در تمرکز و اختلال در عملکرد همراه است. به همین خاطر کسانی که مبتلا به بیماری آلزایمر و پارکینسون هستند، در طول دوره ابتلا بیشتر آسیب می‌بینند.

تست روانشناسی: شما می توانید با انجام تست سلامت روان (GHQ)، جنبه های مختلف سلامت روان خود را سنجیده تا مشاوران جوونه راهکارهای عملی برای مقابله با آن‌ها به شما ارائه دهند.

نشانه ها و علائم افسردگی در افراد

علائم افسردگی می تواند طیف وسیعی از علائم روانی و جسمی باشد. برای تشخیص دقیق علائم آن لازم است با یک متخصص سلامت روان مثل روانشناس، مشاور و روانپزشک صحبت کنید تا ارزیابی بهتری از وضعیت شما داشته باشد.

در ادامه علائمی را معرفی مي‌کنیم که در واقع زنگ خطر محسوب می‌شوند و در صورت مشاهده آن ها و طولانی شدن آنها به مدت بیش از دو هفته، لازم است برای تشخیص دقیق‌تر به پزشک مراجعه کنید.

  • احساس تنهایی یا غصه همیشگی
  • گریه مکرر
  • احساس دلبستگی شدید
  • ناتوانی در تمرکز یا به خاطر سپردن
  • بلاتکلیفی
  • ناامیدی
  • بی‌انگیزگی
  • از دست دادن میل جنسی
  • دردهای غیر قابل توضیح از جمله سردرد و معده درد
  • کمبود انرژی
  • خواب زیاد یا خیلی کم
  • خوردن زیاد یا خیلی کم
  • مشکلات تمرکز یا توجه
  • بی‌علاقگی به فعالیت‌های لذت‌بخش یا معاشرت
  • احساس گناه و بی‌ارزشی
  • افکار مرگ یا خودکشی

نشانه‌های افسردگی در افراد مختلف متفاوت است و شدت آن ها می‌تواند کم و زیاد شود. حتی ممکن است افسرده باشید و همه علائم فوق را تجربه نکنید. برخی از افراد تنها تعدادی از علائم افسردگی را تجربه می کنند، در حالی که برخی دیگر علائم بسیاری را تجربه می کنند. پس اگر حتی فقط چند مورد از این نشانه‌ها را در خود می‌بینید، در پی راه چاره باشید.

افسردگی می تواند در مردان و زنان متفاوت به نظر برسد. اگرچه مردان، زنان و افراد از هر جنسیت ممکن است احساس افسردگی کنند، نحوه بیان این علائم و رفتارهایی که برای مقابله با آن ها استفاده می کنند ممکن است متفاوت باشد. به عنوان مثال، برخی از مردان (و همچنین زنان) ممکن است علائمی غیر از غم و اندوه نشان دهند، در عوض عصبانی یا تحریک پذیر به نظر برسند.

و همچنین اگر چه به نظر می سد افزایش مصرف الکل یا مواد مخدر می تواند یک استراتژی مقابله ای برای هر فرد مبتلا باشد (به غلط)، مردان ممکن است بیشتر از الکل یا مواد مخدر استفاده کنند تا به آن ها کمک کند تا با آن مقابله کنند.

در برخی موارد، علائم سلامت روان به صورت مشکلات جسمی ظاهر می شود. به عنوان مثال، ضربان قلب، سفت شدن قفسه سینه، سردردهای مداوم یا مشکلات گوارشی. مردان اغلب بیشتر از علائم عاطفی خود، به خاطر این علائم فیزیکی به درمانگران مراجعه می کنند.

از آنجایی که این اختلال باعث می‌شود افراد نسبت به خود و دنیا منفی‌تر فکر کنند، ممکن است برخی از افراد به خودکشی یا آسیب رساندن به خود نیز فکر کنند. چندین علامت مداوم، علاوه بر خلق و خوی ضعیف، برای تشخیص مورد نیاز است، اما افرادی که تنها علائم کمی دارند نیز ممکن است نیاز به درمان داشته باشند.

شدت و فراوانی علائم و مدت زمان ادامه آنها بسته به فرد، بیماری و مرحله بیماری متفاوت است. اگر نشانه ها و علائم را تجربه کردید و ادامه یافتند یا از بین نرفتند، با متخصص روانشناس صحبت کنید. اگر علائم یا نشانه هایی را در فردی که می شناسید مشاهده کردید، او را تشویق کنید تا از یک متخصص سلامت روان کمک بگیرد.

مطالعه بیشتر: برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید مقاله “علائم اصلی افسردگی در افراد” را بخوانید! 

افسردگی در زنان

به گفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ایالات متحده امریکا (CDC)، این اختلال در زنان تقریبا دو برابر رایج‌تر از مردان است. محققان نمی دانند چرا این بیماری در زنان شایع تر است. با این حال، یک مطالعه در سال 2021 پیشنهاد می کند که این تفاوت ممکن است به دلیل نابرابری در گزارش ها باشد. محققان دریافتند که زنان بیشتر از مردان احتمال دارد علائم افسردگی را گزارش کنند و به دنبال درمان باشند.

برخی از تحقیقات منبع معتبر نشان می دهد که قرار گرفتن در معرض تبعیض جنسیتی خطر ابتلا را افزایش می دهد. همچنین، برخی از انواع افسردگی  منحصر به فرد برای زنان هستند، مانند افسردگی پس از زایمان و اختلال نارسایی پیش از قاعدگی.

مطالعه بیشتر: برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید مقاله “آشنایی با انواع افسردگی در زنان و راه‌های مقابله با آن” را بخوانید! 

افسردگی در مردان

بر اساس داده‌های مطالعه ملی بهداشت و تغذیه امریکا، که بر گزارش‌های خود در مورد علائم سلامت روان تکیه دارد، 5.5% مردان علائم را در یک دوره 2 هفته‌ای معین گزارش می‌کنند، در مقایسه با 10.4% از زنان. مردان مبتلا بیشتر از زنان به نوشیدن الکل افراطی، نشان دادن عصبانیت و ریسک پذیری در نتیجه این اختلال تمایل دارند. سایر علائم در مردان ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • اجتناب از موقعیت های خانوادگی و اجتماعی
  • بدون وقفه کار کردن
  • در انجام مسئولیت های کاری و خانوادگی مشکل دارند
  • نشان دادن رفتار توهین آمیز یا کنترل کننده در روابط

افسردگی در دانش آموزان و دانشجویان

افسردگی دانش اموزان و دانشجویان

گذر زمان در مدرسه و دانشگاه می تواند استرس زا باشد و فرد ممکن است برای اولین بار با سبک های زندگی، فرهنگ ها و تجربیات دیگری سر و کار داشته باشد. برخی از دانش آموزان و دانشجویان در کنار آمدن با این تغییرات مشکل دارند و در نتیجه ممکن است دچار افسردگی، اضطراب یا هر دوی آن ها شوند. علائم در دانش آموزان و دانشجویان ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • مشکل در تمرکز بر روی تکالیف مدرسه.
  • بیخوابی.
  • بیش از حد خوابیدن.
  • کاهش یا افزایش اشت ها.
  • اجتناب از موقعیت های اجتماعی و فعالیت هایی که قبلاً از آن ها لذت می بردند.

افسردگی در نوجوانان

تغییرات فیزیکی، فشار همسالان و عوامل دیگر می‌توانند به تشدید افسردگی در نوجوانان کمک کنند. نوجوانان ممکن است برخی از علائم زیر را تجربه کنند:

  • احساس تحریک پذیری
  • بی قراری، مانند ناتوانی در نشستن
  • کناره گیری از دوستان و خانواده
  • مشکل در تمرکز بر روی تکالیف مدرسه
  • احساس گناه، درماندگی یا بی ارزشی

افسردگی در کودکان

افسردگی کودکان

CDC  تخمین می زند که در ایالات متحده، 4.4٪ از کودکان و نوجوانان 3 تا 17 ساله افسرده هستند. این رقم در سال های اخیر افزایش یافته است. افسردگی در کودکان می تواند تکالیف مدرسه و فعالیت های اجتماعی را چالش برانگیز کند. آن ها ممکن است علائمی مانند علائم زیر را تجربه کنند:

  • گریه
  • انرژی کم
  • چسبندگی
  • رفتار سرکش
  • طغیان های صوتی

کودکان ممکن است در بیان احساسات خود با کلمات مشکل داشته باشند. این می تواند توضیح دادن احساس غم و اندوه را برای آن ها دشوارتر کند.

تست روانشناسی: شما می توانید با انجام تست افسردگی کودکان و نوجوانان ماریاکواس (CDI)، میزان سلامت روان کودک و نوجوان خود را سنجیده تا مشاوران جوونه راهکارهای عملی برای آن ها به شما ارائه دهند.

انواع افسردگی

انواع افسردگی

در ادامه با اصلی ترین انواع افسردگی که در شرایط مختلف بروز می‌کنند، آشنا می‌شویم. توجه داشته باشید که تشخیص دقیق هریک از اینها و آغاز مرحله درمان فقط به دست روان‌درمانگر متخصص انجام مي‌شود. علاوه بر انواع اصلی که در ادامه شرح خواهیم داد، انواع دیگر افسردگی وجود دارند که در کتابچه راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، ویرایش پنجم (DSM-5) یافت می شود و می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر آن را مطالعه کنید.

اختلال افسردگی اساسی (MDD)

معمولا وقتی از افسردگی حرف می‌زنیم، منظورمان MDD یا اختلال افسردگی اساسی است. شایع‌ترین نوع که در آن فعالیت‌هایی که قبلا لذت‌بخش بودند، اتفاقاتی که خوشایند بودند، دیدارهایی که باعث خوشحالی فرد می‌شدند، به مدت بیش از دو هفته رنگ و بوی خود را از دست می‌دهند و دیگر جای خوشحالی ندارند. این عارضه در کودکان و نوجوانان هم اتفاق می‌افتد و ممکن است در نگاه اول شبیه غم و اندوه به‌نظر برسد.

تست روانشناسی: شما می توانید با انجام تست افسردگی بک (BDI-ll)، میزان و دلایل افسردگی خود را سنجیده تا مشاوران جوونه راهکارهای عملی برای مقابله با آن‌ها به شما ارائه دهند.

افسردگی پس از زایمان

افسردگی پس از زایمان معمولا گریبا‌ن‌گیر تازه مادرها می‌شود و نشانه‌های آن از اولین ماه پس از زایمان ظهور می‌کند. همچنین احتمال دارد در طول بارداری هم اتفاق بیافتد. زنانی که از قبل سابقه دارند، بیشتر در معرض این اختلال قرار می‌گیرند.

اختلال عاطفی فصلی

اختلال عاطفی فصلی نوع خاصی از افسردگی است که با تغییرات فصلی اتفاق می‌افتد. معمولا در ماه‌های زمستان و پاییز شایع‌تر است، اما در تابستان هم ممکن است رخ دهد. اگر در دوره خاصی از سال متوجه غم و اندوه مداوم یا فقدان انرژی می‌شوید، احتمال این عارضه را مدنظر داشته باشید. راه‌های درمانی این نوع بیشتر شامل نور درمانی، خواب مداوم و گفتگو درمانی است.

اختلال افسردگی مداوم (دیستیمیا)

اختلال افسردگی مداوم (PDD) یا مزمن حداقل 2 سال طول می‌کشد و درمان آن نسبت به سایر انواع چالش برانگیزتر است، اما نشدنی نیست. به محض تشخیص این اختلال باید با مشاوره درمانگر به فکر طراحی یک استراتژی درمانی مناسب باشید.

اختلال افسردگی دوقطبی

برخی از شکل‌های اختلال دوقطبی با افسردگی همراه است و درمان مرتبط با اختلال دوقطبی با سایر انواع افسردگی متفاوت است. به دلیل ماهیت اختلال دوقطبی، مصرف داروهای ضد افسردگی روش مطمئنی برای مدیریت علائم این اختلال نیست.

افراد مبتلا به اختلال دوقطبی (که قبلاً مانیک یا بیماری شیدایی نامیده می شد) دوره هایی از افسردگی را تجربه می کنند که در طی آن احساس غمگینی، بی تفاوتی یا ناامیدی همراه با سطح فعالیت بسیار پایین دارند. اما یک فرد مبتلا به اختلال دوقطبی همچنین دوره‌های شیدایی (یا هیپومانیک کمتر شدید) یا خلق‌وخوهای غیرعادی بالا را تجربه می‌کند که در آن ممکن است احساس شادی و تحریک‌پذیری افزایش قابل توجهی در سطح فعالیت داشته باشد.

دلایل افسردگی چیست؟

دلایل افسردگی در افراد

ابتلا به این اختلال می‌تواند هر کسی را تحت تاثیر قرار دهد؛ حتی فردی که شرایط زندگی‌اش ایده‌آل به نظر می‌رسد. عوامل متعددی می‌توانند در آن نقش داشته باشند.برخی از اصلی ترین دلایل افسردگی عبارت اند از:

  • بیوشیمی: تفاوت برخی مواد شیمیایی در مغز می‌تواند زمینه‌ساز علائم باشد.
  • ژنتیک: افسردگی می‌تواند مثلا بیماری‌های قلبی یا دیابت از طریق ژنتیک منتقل شود. مثلا اگر یکی از دوقلوهای همسان افسردگی داشته باشد، دیگری به احتمال 70 درصد در طول زندگی به این بیماری مبتلا می‌شود.
  • شخصیت: به نظر می‌رسد افرادی که اعتماد به نفس پایینی دارند، به راحتی تحت فشار استرس قرار می‌گیرند یا عموما بدبین هستند، بیشتر در معرض قرار دارند.
  • عوامل محیطی: قرار گرفتن مداوم در معرض خشونت، بی‌توجهی، سوء استفاده یا فقر می‌تواند فرد را در برابر این اختلال آسیب پذیرتر کند.

تعامل بین عوامل مختلف می تواند خطر ابتلا به افسردگی را افزایش دهد. به عنوان مثال، فردی با سابقه خانوادگی یا خطر ژنتیکی افسردگی ممکن است علائم افسردگی را پس از یک رویداد آسیب‌زا تجربه کند. برای برخی افراد، یک رویداد ناراحت کننده یا استرس زا در زندگی، مانند سوگ، طلاق، بیماری، بیکاری و نگرانی های شغلی یا مالی، می تواند علت افسردگی باشد.

افراد اغلب در مورد رویدادهایی صحبت می کنند که منجر به افسردگی می شود. به عنوان مثال، اگر رابطه شما با شریک زندگی تان به هم بخورد، احتمالاً احساس ضعف می کنید، ممکن است از دیدن دوستان و خانواده خودداری کنید و ممکن است شروع به نوشیدن الکل کنید. همه اینها می تواند باعث بدتر شدن احساس شما و تحریک افسردگی شود.

برخی از مطالعات همچنین نشان داده اند که احتمال ابتلا به افسردگی با افزایش سن بیشتر است و این در افرادی که در شرایط سخت اجتماعی و اقتصادی زندگی می کنند شایع تر است.

اگر به مشاوره و تراپی نیاز داری، ما میتونیم مناسب‌ترین رویکرد و تراپیست رو بهت معرفی کنیم. کافیه فرم زیر رو پر کنی!

اگر به مشاوره و تراپی نیاز داری، ما میتونیم مناسب‌ترین رویکرد و تراپیست رو بهت معرفی کنیم. کافیه فرم زیر رو پر کنی!

آمارهایی در ارتباط با افسردگی

افسردگی هرساله از هر 15 بزرگسال (7/6 درصد) یک نفر را تحت تاثیر قرار می‌دهد و از هر شش نفر یک نفر (16.6%) در دوره‌ای از زندگی خود آن را تجربه می‌کند. این عارضه می‌تواند در هر دوره‌ای رخ دهد، اما معمولا اولین بار در اواخر نوجوانی تا اواسط 20 سالگی ظاهر می‌شود. جالب است بدانید زنان بیشتر از مردان مبتلا می‌شوند.

برخی از مطالعات نشان می‌دهند که یک سوم زنان در طول زندگی خود یک دوره افسردگی اساسی را تجربه می‌کنند. زمانی که بستگان درجه اول (والدین/کودکان/خواهر و برادر) افسردگی داشته باشند، احتمال انتقال آن از طریق وراثت بسیار زیاد است (تقریباً 40%).

چگونه می توان از افسردگی پیشگری کرد؟

شما همیشه نمی توانید از این اختلال پیشگیری کنید، اما می توانید با رعایت موارد زیر به کاهش خطر آن کمک کنید:

  • حفظ یک برنامه خواب سالم.
  • مدیریت استرس با مکانیسم های مقابله ای سالم
  • انجام منظم فعالیت های خودمراقبتی مانند ورزش، مدیتیشن و یوگا.

اگر قبلاً افسردگی داشته اید، ممکن است احتمال بیشتری برای تجربه مجدد آن وجود داشته باشد. اگر علائم دارید، در اسرع وقت کمک بگیرید.

جوونه، پلتفرمی برای ارتقای سلامت روان و بهبود حال درونی آدماست. ما با گروهی از درمانگران متخصص و همدل، انواع مختلفی از خدمات مشاوره آنلاین روانشناسی و توسعه فردی رو ارائه می‌کنیم و برای حال خوب همراهانمون تلاش می‌کنیم.

چه کسانی در معرض افسردگی قرار دارند؟

افسردگی می تواند هر کسی را تحت تاثیر قرار دهد؛ کودکان، بزرگسالان و زنان بیشتر از مردان در معرض هستند. داشتن برخی عوامل خطر احتمال ابتلا به افسردگی را افزایش می دهد. به عنوان مثال، داشتن شرایط زیر با نرخ بالاتر ابتلا مرتبط است:

  • بیماری های عصبی مانند بیماری آلزایمر و بیماری پارکینسون.
  • سکته.
  • اسکلروز چندگانه.
  • اختلالات تشنجی.
  • سرطان.
  • درد مزمن

تشخیص اختلال افسردگی

اگر فردی مشکوک باشد که علائم افسردگی دارد، باید از پزشک یا متخصص سلامت روان حرفه ای کمک بگیرد. یک متخصص سلامت واجد شرایط می تواند علت های مختلف را بررسی کند، از تشخیص دقیق اطمینان حاصل کند و درمان ایمن و موثر را ارائه دهد.

درمانگران سوالاتی در مورد علائم، مانند مدت زمان حضور آنها خواهند پرسید. یک پزشک همچنین ممکن است معاینه ای را برای بررسی علل فیزیکی انجام دهد و آزمایش مختلفی را برای تشخیص نهایی تجویز کند.

تست های روانشناسی

متخصصان سلامت روان اغلب از افراد می خواهند که پرسشنامه هایی را تکمیل کنند تا به ارزیابی شدت افسردگی کمک کنند. به عنوان مثال، مقیاس رتبه بندی همیلتون دارای 21 سوال است. نمرات نشان دهنده شدت افسردگی در بین افرادی است که قبلاً تشخیص داده اند. پرسشنامه افسردگی بک پرسشنامه دیگری است که به متخصصان سلامت روان کمک می کند علائم یک فرد را اندازه گیری کنند.

شما می توانید با مراجعه به تست های روانشناسی جوونه، وضعیت سلامت روان و همچنین علائم افسردگی خود را سنجیده تا مشاوران جوونه راهکارهای عملی برای مقابله با آن‌ها به شما ارائه دهند.

روش‌های درمان افسردگی

روش های درمان افسردگی

افسردگی قابل درمان است، اگرچه درمان ممکن است بستگی به نوعی داشته باشد که فرد با آن زندگی می کند. با این حال، حدود 30.9٪ از مردم به درمان پاسخ نمی دهند یا ضعیف پاسخ می دهند. از هر 10 نفر، 4 نفر در عرض 12 ماه علائم خود را بهبود می بخشند، اما افسردگی می تواند دوباره عود کند.

متخصصان سلامت روان پس از تایید ابتلا فرد، روش‌های درمانی  را برای مقابله با این مسئله پیشنهاد می‌کنند. در ادامه این مقاله 3 روش درمانی اختلال افسردگی شرح داده خواهند شد.

توجه: هیچ دو نفری به طور یکسان تحت تأثیر افسردگی قرار نمی گیرند و هیچ درمانی به یک اندازه برای همه تاثیر گذار نیست. یافتن درمانی که برای شما بهتر جواب می دهد ممکن است به آزمون و خطا نیاز داشته باشد و این کار تنها توسط متخصص سلامت روان انجام می شود.

همچنین برای مطالعه بیشتر، می توانید به مقاله “چه زمانی به درمان نیاز داریم؟” از گروه جوونه مراجعه کنید.

روان درمانی فردی

رویکردهای مختلفی برای روان درمانی افراد مبتلا وجود دارد. ممکن است در طول جلسه تمرکز بیشتر بر گفتار درمانی باشد و فرد آزادانه در مورد مسائل آزاردهنده زندگی خود صحبت کند، یا اینکه درمانگر از تکنیک‌های مختلف برای مدیریت خلق و خوی مراجع استفاده کند.

تمام تلاش درمانگر بر این است که به فرد کمک کند یاد بگیرد چگونه با محرک‌ها برخورد مؤثری داشته باشد و راهی برای مقابله با آن ها پیدا کند. پر کاربردترین رویکردهای روان‌درمانی برای این افراد عبارت‌اند از:

  • درمان شناختی رفتاری(CBT)
  • درمان هیجا‌ت‌مدار
  • روان‌درمانی پویشی
  • طرحواره درمانی
  • جلسات مشاوره حمایتی
  • خانواده یا زوج‌درمانی

دارودرمانی: مصرف داروهای ضد افسردگی

گاهی شیمی مغز در بروز این اختلال و درمان آن نقش موثری ایفا می‌کند؛ به همین دلیل گاهی داروهای ضد افسردگی برای اصلاح ساختار شیمیایی مغز تجویز می‌شوند. این داروها آرام‌بخش و اعتیادآور نیستند و روی افرادی که افسردگی را تجربه نمی‌کنند، هیچ اثر محرکی نخواهند داشت.

خاصیت این داروها ایجاب می‌کند طی یک تا دو هفته پس از شروع مصرف بهبودی نصبی حاصل شود؛ اما برای تاثیرگذاری قطعی باید دو الی سه ماه مصرف شوند. اگر بیمار بعد از چند هفته بهبودی قابل توجهی نداشته یا هیچ بهبودی حاصل نشود، درمانگر می‌تواند دوز دارو را تغییر دهد یا یک داروی ضد افسردگی دیگر اضافه یا جایگزین کند. کلیه این داروها باید به تشخیص روانپزشک مصرف یا کنار گذاشته شوند.

توجه: از مصرف هر گونه دارو بدون نظارت روانپزشک حتما و حتما خودداری کنید. این کار می تواند عواقب جبران ناپذیری را برای شما در پی داشته باشد.

استراتژی‌های خودمراقبتی برای مدیریت و درمان افسردگی

در کنار تمام این موارد، فعالیت‌هایی هم هست که فرد می‌تواند با انجام آن ها به خودش کمک کند. کسانی که دسترسی به درمانگر ندارند یا هنوز در مراحله اولیه افسردگی هستند و نشانه‌های خفیف را تجربه می‌کنند، می‌توانند این گزینه‌ها را مد نظر داشته باشند:

شرکت در گروه‌های پشتیبانی

فرد درگیر با افسردگی در این گروه‌ها این فرصت را دارد تا با افرادی که خودشان با مشکلات افسردگی دست‌و‌پنجه نرم می‌کنند، ارتباط برقرار کنند. می‌توانند باهم صحبت کنند، ببینند که تنها نیستند و با شنیدن تجربیات یکدیگر ایده‌های تازه‌ای برای احساس بهتر فراهم کنند.

استفاده از منابع آنلاین

سرتاسر اینترنت پر از وب‌سایت‌ها، اتاق‌های گفتگو و برنامه‌های آنلاینی است که با هدف کمک به افراد مبتلا به افسردگی راه‌اندازی شده‌اند. مزیت این منابع این است که در تمام ساعت‌های شبانه‌روز در دسترس فرد قرار دارند.

مطالعه کتاب‌های خودآموز

کتاب‌های خودآموز بخش زیادی از اطلاعاتی که درمانگر در طول جلسات افسردگی در اختیار مددجو قرار می‌دهد را آموزش می‌دهند. فقط باید اراده پیاده‌سازی این اطلاعات در زندگی خود را داشته باشید. بسیاری از این کتاب‌ها به‌صورت رایگان قابل تهیه هستند؛ حتی می‌توان آن‌ها را از کتاب‌فروشی‌های آنلاین خریداری کرد.

تغییرات سبک زندگی

تغییر در سبک زندگی می‌تواند تا حد زیادی با احساس افسردگی مقابله کند. داشتن رژیم غذایی سالم، ورزش منظم بدنی و خواب کافی از مهم‌ترین فاکتورهای جسم و روح سالم محسوب می‌شوند.

جمع بندی و نتیجه گیری

افسردگی یک عارضه جدی است و درمان آن به کمک احتیاج دارد. این اختلال همچون شکستگی استخوان‌ها می‌تواند دردناک باشد و همینطور برای درمان نیاز به رواندرمانگر دارد. اگر علائمی را تجربه می کنید، دلگرم باشید که اکثریت قریب به اتفاق افراد مبتلا بر آن غلبه می‌کنند.

اولین قدم برای رسیدگی به نیازهای سلامت روان، مراجعه به روان‌درمانگر و صحبت در مورد مسائل خود است. در مراحل بعدی با شروع دوره روان‌درمانی به مرور درک بیشتری از مساله خود پیدا می‌کنید و با دریافت یاری از سمت درمانگر در مسیر بهبود و تغییر کردن قدم برمی دارید.

در این مقاله از گروه جوونه، در مورد افسردگی، انواع آن، علائم، آمار افسردگی در افراد، روش های درمان و دیگر مسائل پیرامون این اختلال روانی شایع صحبت شد. برای کسب اطلاعات بیشتر نیز می توانید منابع زیر را مطالعه کنید.

1- منبع اول

2- منبع دوم

3- منبع سوم

دنبال تراپیست میگردی؟

ما کمکت می‌کنیم که با توجه به نیازت، متخصصی که دنبالشی رو پیدا کنی. فقط کافیه فرم زیر رو پر کنی!

مجله جوونه

مجله جوونه، یادگیری بی حد و مرز

Line
دیدگاه خود را بنویسید